HT Laser banneri 1

HT Laser Oy - Kysely: Jo puolet teollisuusyrityksistä on tunnistanut 3D-metallitulosteiden tarpeen toiminnassaan

Kysely: Jo puolet teollisuusyrityksistä on tunnistanut 3D-metallitulosteiden tarpeen toiminnassaan

HT Laserin ja Elekmerkin toteuttama tuore kysely osoittaa, että Suomessa toimivat teollisuusyritykset ovat kiinnostuneita 3D-metallitulostamisen teknologioista ja metallitulosteiden hyödyntämisestä toiminnassaan. Näkemyksiä kerättiin yhteensä 50 yritykseltä eri teollisuustoimialoilta. 

Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että metallin 3D-tulostamisen suhteen ollaan vedenjakajalla. Puolet vastanneista yrityksistä kertoo, että metallitulosteita hyödynnetään jo tai että tarve niille on tunnistettu. 3D-metallitulosteita käyttää tällä hetkellä 10 % vastanneista yrityksistä.

Metallitulosteiden kysyntä kasvaa
3D-metallitulosteiden kysyntä tulee kyselyn mukaan kasvamaan tulevina vuosina. Puolet yrityksistä arvioi, että heidän 3D-metallitulosteiden tarpeensa tulee kasvamaan voimakkaasti seuraavan kymmenen vuoden aikana. Käytännössä kaikki arvionsa antaneet yritykset ilmoittavat, että metallitulosteiden tarve tulee kasvamaan ainakin hieman.

Merkittävimmiksi metallitulosteiden hyödyntämisen esteiksi koettiin sellaisten sovelluskohteiden tunnistaminen, joissa 3D-metallitulostaminen toisi aitoja hyötyjä sekä yleinen aiheeseen liittyvän lisätiedon tarve.

Teollinen sarjavalmistus herättää vielä epäilyjä
Tällä hetkellä metallitulosteet nähdään Suomessa leimallisesti prototyyppivaiheen ratkaisuna. Metallin 3D-tulostaminen teollisena sarjavalmistuksena ei ole vielä kovin tuttua ja se herättää jonkin verran myös epäilyjä. Huomionarvoista on se, että Euroopan, Yhdysvaltojen ja Kiinan markkinoilla metallin 3D-tulostamisen volyymit syntyvät jo teollisessa sarjavalmistuksessa ja massaräätälöinnissä.

Metallin 3D-tulostaminen kiinnostaa
Lähes kaikki, eli yli 90 % vastanneista yrityksistä on jo tutustunut metallitulostamisen mahdollisuuksiin vähintään aiheeseen liittyviä artikkeleita ja julkaisuja lukemalla. Astetta aktiivisempiin toimiin (keskustelut alan asiantuntijoiden kanssa sekä aiheeseen liittyvät tilaisuudet ja koulutukset) on tähän mennessä ryhtynyt puolet vastanneista yrityksistä. 

Metallin 3D-tulostimia on tällä hetkellä Suomessa käytössä parissa tulostuspalveluita tarjoavassa yrityksessä sekä oppi- ja tutkimuslaitoksissa.

Kyselyn taustaa
Teiskonen-konsernissa on parhaillaan käynnissä oma 3D-akatemia. Sisäisen koulutusohjelman tavoitteena on perehtyä metallin 3D-tulostamisen teknologioihin, mahdollisuuksiin ja tulostettujen kappaleiden työstettävyyteen. 3D-akatemiaan osallistuu konsernin henkilökuntaa menetelmä- ja tuotekehityksen, tuotannon ja myynnin toiminnoista. HT Laser ja Elekmerk toteuttivat kyselyn osana 3D-akatemiaa.

Kyselyvastaukset kerättiin keväällä 2018 ja niitä saatiin yhteensä 50 Suomessa toimivalta yritykseltä, jotka edustavat pääosin kone-ja laiterakentajia sekä rakennus-, ajoneuvo-, meri- ja puolustusteollisuutta. Vastanneista yrityksistä 40 % on vuosittaiselta liikevaihdoltaan alle 20 M€ ja 60 % yli 20 M€.

Lisätietoja
Nea Kontoniemi
Liiketoimintojen kehitysjohtaja
Teiskonen-konserni
p. 050-355 4515; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

HT Laser Oy yrityksenä

HT Laser on vuonna 1989 perustettu teollisuuden järjestelmätoimittaja ja joustavasti palveleva kumppani. Erikoisosaamistamme ovat kokoonpanot ja komponenttivalmistus sekä tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet. Tarjoamme kokonais­valtaisesti leikkauksen, särmäyksen, hitsauksen, koneistuksen, kokoonpanon, pintakäsittelyn ja tuotekehityksen palvelut.
Olemme teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa. 

HT Laser on asiakasta lähellä. Palvelemme kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa (Jyväskylä, Kaarina, Keuruu, Lappeenranta, Tampere, Tornio, Vaasa, Vieremä) sekä Puolan Poznanissa. Olemme kasvava perheyritys, vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli lähes 60 miljoonaa euroa. Työllistämme tällä hetkellä yli 400 teknologiateollisuuden ammattilaista. Kaikkea toimintaamme ohjaavat sertifioidut, ISO:9001- ja ISO:14001 -standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. HT Laser on osa Teiskonen-konsernia. www.htlaser.fi

Elekmerk Oy yrityksenä

Elekmerk tarjoaa kattavat ohutlevymekaniikan, koneistuksen, pintakäsittelyjen ja kokoonpanon palvelut. Asiakkaamme ovat kaiken kokoisia alojensa ammattilaisia. Palvelemme kansainvälisten teknologiayhtiöiden sopimusvalmistajana ja vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin aina tuotesuunnittelusta valmiiden tuotteiden testaukseen. Elekmerk on laadun merkki.

Elekmerkin liikevaihto oli vuonna 2016 noin 5 miljoonaa euroa. Tuotantotilamme sijaitsevat Keuruulla, jossa työskentelee yli 40 ohutlevyosaajaa. Elekmerk on osa Teiskonen-konsernia ja toiminnoillemme on myönnetty ISO:9001 ja ISO:14001 -laatu- ja ympäristösertifikaatit. www.elekmerk.fi

ht laser logo      elekmerk logo musta

HT Laser Oy • 010 7745 000 • info@htlaser.fi

© HT Laser 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®