Laserhitsaus on monella tapaa edistyksellinen menetelmä, joka jatkuvasti yleistyy vaihtoehtona perinteiselle hitsaukselle. Erityisesti käsilaserhitsauksen tultua markkinoille, olemme törmänneet kentällä monenlaisiin kysymyksiin ja jopa väärinkäsityksiin menetelmästä. Listasimme 9 yleisintä myyttiä, joita kuulemme eniten silloin, kun laserhitsaus on vaikkapa asiakkaalle menetelmänä vielä uusi. Käydään myytit läpi ja murretaan ne!
Myytti 1: ”Eihän noin tarkkaan osatarkkuuteen voi päästä!”
Vastaus: Voi toki! Laserleikkaus- ja särmäyskonekantamme sekä 30 vuoden osaamisemme menetelmistä tuottavat aina riittävät osatoleranssit.
Myytti 2: ”Laserhitsaukseen vaihtaminen tukkii koko suunnittelun kun kaikki kuvat pitää muuttaa!”
Vastaus: Ei suinkaan! Muutokset piirustuksiin eivät usein ole niin suuria kuin voisi luulla. Tarjoamme täyden tuen ja mallipiirustukset toteutukseen, jolloin menetelmän kokeilu on jouhevaa ja asiakkaillemme vaivatonta.
Myytti 3: ”Eikös tämä vaadi aina kalliita kiinnittimiä ja hitsausautomaatiota?”
Vastaus: Itse asiassa niitä ei tarvita välttämättä ollenkaan! Käsi- ja kevytportaalimme mahdollistavat kiinnitinvapauden ja/tai yksinkertaiset manuaaliset kiinnittimet. Kiinnitintarve on vastaava tai vähäisempi verrattuna perinteiseen hitsaukseen, mikä tarkoittaa, ettei kalliita kiinnittimiä aina tarvita.
Myytti 4: ”Volyymien täytyy varmaan ainakin olla autoteollisuuden luokkaa?”
Vastaus: Myös pienet eräkoot ovat aivan hyvin mahdollisia! Laserhitsaus ei siis vaadi suuria tuotantomääriä, vaan menetelmä on joustava ja sopii monenlaisiin tarpeisiin.
Myytti 5: ”Hitsin tuoma tuki puuttuu eikä saumaakaan näy. Ei voi kestää!”
Vastaus: Kestää, kestää! Perinteisen hitsauksen hitsauskupu ei itsessään luo tukea – hitsausliitoksen lujuus syntyy tunkeumassa perusaineeseen, joka laserhitsauksessa on erinomainen. Hitsi on siellä missä kuuluukin ja saumat ovat erittäin kestäviä.
Myytti 6: ”Koko menetelmä on pelkkää valohoitoa – ei tulla ikinä käyttämään meidän laitteisiin!”
Vastaus: Tämä on lähes legendaariseksi muodostunut lentävä lause eräältä suurelta laiterakentajalta, joka sittemmin päätyi hyödyntämään laserhitsausta erittäin vaativissa avainkomponenteissaan. Olkoon valovoima siis kanssanne – se nimittäin todistetusti toimii!
Myytti 7: ”Käsilaser on hengenvaarallinen ilman automaatiota!”
Vastaus: Näin ei suinkaan ole, kun työturvallisuus on kunnossa. Olemme tehneet turvallisuustoimissa viranomaisyhteistyötä ja kehittäneet turvallisuustoimenpiteitä yli viranomaisvaatimusten. Näin käsilasereiden käyttö on turvallista myös ilman automaatiota.
Myytti 8: ”Onko nämä jotain teidän itse keksimiä tutkimustuloksia?”
Vastaus: Ei toki! Olemme tehneet laserhitsauksen lujuuden ja laadun osalta tutkimustyötä eri yliopistojen tiedeyhteisöjen ja ulkopuolisten auktorisoitujen tarkastuslaitosten kanssa. Laserhitsauksen tehokkuutta ja luotettavuutta on siis tutkittu laajasti yhteistyössä eri tahojen kanssa.
Myytti 9: ”No vähintäänkin tämä maksaa aivan liikaa!”
Vastaus: Itse asiassa asiakkaidemme nimikekohtaiset takaisinmaksuajat ovat viikkoja – ei kuukausia tai vuosia. Tämä tekee laserhitsauksesta hyvinkin kustannustehokkaan vaihtoehdon.
Siinäpä yleisimmät myytit! Löytyikö listalta jokin sinun kuulemasi väite laserhitsauksesta? Jos kaipaat lisää faktoja siitä millaisille kappaleille laserhitsaus soveltuu, pääset lukemaan niitä täältä.