HT Laser on tulostanut maailman ensimmäisen fossiilivapaasta materiaalista 3D-tulostetun metsäkoneeseen soveltuvan osan

HT Laser on tulostanut maailman ensimmäisen metsäkoneeseen soveltuvan osan, joka on tuotettu fossiilivapaasta materiaalista. Tuloste on suunniteltu soveltuvaksi Ponssen metsäkoneisiin. Osan tulostuksessa käytetty SSAB:n valmistama teräsjauhe on maailman ensimmäinen fossiilivapaa jauhepetimenetelmään soveltuva teräsjauhe. Se on luotu tuottamatta hiilidioksidipäästöjä ja käyttämällä fossiilivapaita energialähteitä.

 

 

SSAB valmistaa korkealaatuisia kestäviä jauhelaatuja lisäainevalmistukseen. SSAB käyttää raaka-aineena fossiilivapaata terästä ja hallitsee täysin jauheen tuotantoprosessia ja kaasuatomisointia, varmistaen näin huippulaadun ja oikeat jauheen raekoot kumppaneilleen.

HT Laserilla on takanaan vuosien kumppanuus SSAB:n sekä Ponssen kanssa. Meillä on etuoikeus tehdä yhteistyötä maailmankin mittakaavassa edistyksellisimpien toimijoiden rinnalla. Maailman parhaat toimintatavat tarvitsevat koko toimittajaketjun panoksen. Kannamme vastuuta läpi arvoketjun kestävän kehityksen puolesta”, kertoo HT Laserin 3D-metallitulosteiden liiketoimintajohtaja ja johtoryhmän jäsen Sanna Teiskonen.

Ponsse on yksi maailman johtavia metsäkonevalmistajia. HT Laser on palkittu Ponssen vuoden kotimaan toimittajana vuosina 2013, 2014 sekä vuonna 2021.

HT Laser on tehnyt merkittävän läpilyönnin tulostamalla ensimmäisen metsäkoneeseen soveltuvan osan fossiilivapaasta materiaalista. Tästä on hyvä jatkaa uuden tulevaisuuden materiaalin ja valmistusteknologian konseptitestausta metsäkoneen osien valmistusvaihtoehdoksi ja testata ympäristöystävällisesti tuotettuja komponentteja Ponsse-metsäkoneissa. 

 Me Ponssella olemme sitoutuneet siirtymään tuotannossamme asteittain fossiilivapaaseen teräkseen vuodesta 2026 alkaen ja Vieremän tehtaan osalta tavoitteemme on olla hiilineutraali vuonna 2025.  Haluamme olla edelläkävijä kestävään metsätalouteen perustuvien metsäkoneiden toimittajana. Onnistuaksemme tässä, tarvitsemme koko toimittajaverkostomme mukaan kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan”, kommentoi Ponssen Procurement Manager, NPD Tiina Haapalainen.

HT Laser on aloittanut 3D-metallitulostuksen vuonna 2017. Metallitulostuksella saavutetaan laadullisesti teollisuuteen sopivia kappaleita täysin optimoidulla materiaalimäärällä. Menetelmän avulla voidaan minimoida materiaalinkäytön ja perinteisen jatkojalostuksen aiheuttama ympäristökuormitus. SSAB:n materiaalikehityksen myötä tarjolla on kestävyydeltään läpimurtavia mahdollisuuksia kappaleiden suunnitteluun.

Kestävän kehityksen mukainen valmistus on välttämätöntä tulevaisuuden kannalta. Yhdessä HT Laserin ja Ponssen kanssa olemme kokonaisvaltaisen ratkaisun kehittämisen ja käyttöönoton kärjessä”, sanoo Jesper Vang, SSAB:n jauheteknologian johtaja.

HT Laserilla on tavoitteenaan tuottaa yli 1 000 asiakkaalleen kestävyyttä arvoketjuun.

Autamme asiakkaitamme ottamaan aina seuraavia askeleita kestävässä kehityksessä eri kokoisten keveiden rakenteiden tuomien ympäristösäästöjen, materiaalivalintojen kuin tuotekehityksenkin suhteen. Esimerkiksi tässä metsäkoneen osassa hyödynsimme kappaleen suunnitteluvaiheessa topologiaoptimointia massan keventämiseksi ja optimaalisen muodon saamiseksi käyttötarkoitukseen nähden”, kiteyttää Teiskonen.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Sanna Teiskonen
Liiketoimintajohtaja, 3D-metallitulosteet
+358 40 7505 525
sanna.teiskonen@htlaser.fi

 

HT Laser on vuonna 1989 perustettu teollisuuden järjestelmätoimittaja ja joustavasti palveleva kumppani. Yhtiön palveluita ovat kokoonpanot ja komponenttivalmistus sekä tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet. HT Laser tarjoaa kokonaisvaltaisesti leikkauksen, särmäyksen, hitsauksen, laserhitsauksen, koneistuksen, 3D-metallitulostuksen, pintakäsittelyn, kokoonpanon ja tuotekehityksen palvelut. HT Laser teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa.

HT Laser on asiakasta lähellä ja palvelee kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa, Ruotsissa sekä Puolan Poznanissa. Kaikkea yhtiön toimintaa ohjaavat sertifioidut, ISO:9001- ja ISO:14001 -standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. HT Laser on osa perheomisteista Teiskonen-konsernia, jonka liikevaihto on 113 miljoonaa euroa. www.htlaser.fi

 

Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja teknologiaan erikoistunut yritys, jonka toimintaa ohjaa aito kiinnostus asiakasta ja tämän liiketoimintaa kohtaan. Yhtiö kehittää ja valmistaa kestävän kehityksen mukaisia, innovatiivisia puunkorjuuratkaisuja asiakastarpeiden mukaisesti.                                                                   

Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrén perusti yhtiön vuonna 1970, ja yhtiö on koko historiansa ajan ollut tavaralajimenetelmään perustuvien puunkorjuuratkaisujen edelläkävijä. Ponssen kotipaikka on Suomessa Vieremällä. Yrityksen osakkeet noteerataan NASDAQ:n pohjoismaisella listalla. www.ponsse.com


SSAB on maailmanlaajuisesti toimiva pohjoismainen ja yhdysvaltalainen teräsyhtiö. Yhtiön lisäarvoa tarjoavat tuotteet ja palvelut on kehitetty tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Tavoitteena on vahvempi, kevyempi ja kestävämpi maailma. SSAB:llä on työntekijöitä yli 50 maassa ja tuotantolaitoksia Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö on noteerattu Nasdaq Tukholmassa ja toissijaisesti Nasdaq Helsingissä. www.ssab.com. Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter ja YouTube.