HT Laser har 3D-printat världens första komponent i fossilfritt material lämpad för en skogsmaskin

HT Laser har 3D-printat världens första komponent i fossilfritt material som lämpar sig för skogsmaskiner. Komponenten är utformad att passa som en ingående detalj i Ponsses skogsmaskiner. Stålpulvret, tillverkat av SSAB, som användes vid utskriften av komponenten är det första fossilfria stålpulvret i världen som lämpar sig för pulverbäddmetoden. Pulvret produceras utan koldioxidutsläpp, med fossilfria energikällor.

SSAB producerar hållbart premiumpulver för additiv tillverkning. De använder fossilfritt stål som råmaterial och har fullständig kontroll över pulverproduktionsprocessen, gasatomisering, vilket säkerställer högsta kvalitet och rätt pulverstorlekar för sina partners.

– HT Laser har ett långsiktigt samarbete med både SSAB och Ponsse och vi har förmånen att samarbeta med de mest progressiva aktörerna i världen inom stålproduktion och skogsmaskintillverkning. Världens ledande aktörer inom sina respektive områden behöver hela leveranskedjans insatser och vi har tillsammans ansvar genom hela värdekedjan för en hållbar utveckling, säger Sanna Teiskonen, HT Lasers affärschef för 3D-metallutskrifter och en del av ledningsgruppen.

Ponsse är en av världens ledande tillverkare av skogsmaskiner. HT Laser har utsetts till årets leverantör av Ponsse åren 2013, 2014 och 2021.

– HT Laser har gjort ett betydande genombrott genom att 3D-printa den första komponenten som lämpar sig för en skogsmaskin i fossilfritt material. Det är bra att fortsätta koncepttestningen av nya framtida material och tillverkningstekniker som alternativ för skogsmaskinsdelar och att testa miljövänliga komponenter i Ponsses skogsmaskiner.

Vi på Ponsse har åtagit oss att gradvis byta till fossilfritt stål i vår produktion från 2026, och för fabriken i Vieremä är vårt mål att vara koldioxidneutrala 2025. Vi vill vara en föregångare som leverantör av skogsmaskiner baserat på hållbart skogsbruk. För att lyckas med detta behöver hela vårt nätverk av leverantörer delta i aktiviteter i enlighet med hållbar utveckling, uppger Tiina Haapalainen, Procurement Manager, NPD på Ponsse.

HT Laser startade med utskrifter i metall år 2017. Med 3D-metallutskrift tillverkas kvalitativt lämpliga detaljer med en optimerad mängd material. Utskrift i metall möjliggör minimerad materialanvändning och miljöbelastning jämfört med traditionell tillverkning av detaljer. SSAB:s material medför en helt ny hållbarhetsnivå vid design av detaljer.

– Hållbar tillverkning är avgörande för framtiden och tillsammans med HT Laser och Ponsse leder vi utvecklingen och implementeringen av en helhetslösning, säger Jesper Vang, chef för pulverteknik på SSAB.

HT Laser strävar alltid efter att förse sina över 1 000 kunder med hållbarhet i värdekedjan:

– Vi hjälper alltid våra kunder att ta nästa steg inom hållbar utveckling, gällande de miljöbesparingar som möjliggörs av lättviktskonstruktioner i olika storlekar och material. I denna skogsmaskinskomponent använde vi till exempel topologioptimering i designfasen av komponenten, för att lätta på vikten och hitta den optimala formen för ändamålet, sammanfattar Sanna Teiskonen.

 

Ytterligare information och kontakter:
Sanna Teiskonen
Affärschef, 3D-utskrifter i metall
+358 40 7505 525
sanna.teiskonen@htlaser.fi

Joachim Eresjö
Landchef Sverige
+4672 208 95 84
joachim.eresjo@htlaser.fi

 

HT Laser, grundat 1989, är en systemleverantör och partner inom metallindustrin. Vi är ett av nordens största företag inom vårt segment och vår specialkompetens omfattar montage och komponenttillverkning.​ Vi erbjuder skärning, bockning, svetsning, bearbetning, 3D-utskrifter i metall, ytbehandling, montering och produktutvecklingstjänster. Vi är pionjärer inom industriell laser- och vattenskärning samt lasersvetsning och ledande aktörer inom området i Norden.​

HT Laser finns nära sina kunder och vi har tillverkning på sju platser i Finland och en Polen och vi har en försäljningsorganisation i Sverige. HT Laser är ett växande familjeföretag och 2022 var omsättningen 1 197 miljoner SEK (Finland och Polen). Vi sysselsätter för närvarande över 400 kompetenta personer. All vår verksamhet styrs av certifierade kvalitets- och miljösystem.​

HT Laser ingår i Teiskonen-koncernen, ett familjeägt förvaltningsbolag med en total omsättning om ca. 1 344 Miljoner SEK.​ Följ oss gärna på LinkedIn.

www.htlaser.se

 

Ponsse Oyj är ett företag specialiserat på försäljning, produktion, teknologi och underhåll av skogsmaskiner. Verksamheten styrs av ett genuint intresse för kunden och dennes verksamhet. Företaget utvecklar och tillverkar hållbara och innovativa avverkningslösningar enligt kortvirkesmetoden.

Skogsmaskinentreprenören Einari Vidgrén grundade företaget 1970 och har under hela sin historia varit en pionjär inom avverkningslösningar. Ponsse är baserat i Vieremä, Finland.

Bolagets aktier är noterade på NASDAQ:s nordiska lista.

www.ponsse.com

 

SSAB är ett nordiskt och USA-baserat stålföretag. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som utvecklats i nära samarbete med kunderna för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. SSAB har produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är noterat på Nasdaq Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq Helsinki.

www.ssab.com.
Join us also on social media: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter and YouTube.