Lasersvetsning är på många sätt en avancerad metod som blir alltmer populär som ett alternativ till traditionell svetsning. Särskilt sedan introduktionen av manuell lasersvetsning har vi stött på många frågor och till och med missförstånd om processen ute på fältet. Vi har listat nio av de vanligaste myterna som vi oftast hör när lasersvetsning är nytt för en kund. Låt oss gå igenom myterna och slå hål på dem!
Myt 1: ”Man kan inte få så hög precision!”
Svar: Vår maskinpark för laserskärning och plåtbearbetning tillsammans med vår 30-åriga expertis inom processen ger alltid tillräckliga detaljtoleranser.
Myt 2: ”Om man konverterar en detalj till lasersvetsning blir det merjobb för konstruktören när alla ritningar måste ändras!”
Svar: Inte alls! Ändringarna på ritningarna är ofta inte så stora som du kanske tror. Vi erbjuder full support och exempelritningar för implementering, vilket gör processen smidig och problemfri för våra kunder.
Myt 3: ”Kräver inte detta alltid dyra fixturer och svetsautomation?”
Svar: Våra handhållna lasersvetsar tillsammans med lasersvetsportaler möjliggör fixturfria och/eller enkla manuella fixturer. Behovet av fixturer är lika stort eller mindre jämfört med traditionell svetsning, vilket innebär att dyra fixturer inte alltid behövs.
Myt 4: ”Volymerna måste väl ändå vara minst i nivå med fordonsindustrin?”
Svar: Även små batchstorlekar är fullt möjliga! Lasersvetsning kräver alltså inte stora produktionsvolymer, utan är flexibelt och lämpar sig för många olika behov.
Myt 5: ”Det finns inget stöd från svetsen och sömmen är inte synlig. Det kan inte hålla!”
Svar: Det kan det, det kan det! Vid traditionell svetsning skapar inte själva svetssträngen något stöd – svetsfogens styrka skapas genom att den tränger igenom grundmaterialet, vilket vid lasersvetsning är utmärkt. Svetsen sitter där den ska och fogarna är extremt hållbara.
Myt 6: ”Hela metoden är bara ljusterapi – det får aldrig användas på detaljer som vi monterar på våra maskiner!”
Svar: Det här är en nästan legendarisk fras från en stor utrustningstillverkare som senare bestämde sig för att använda lasersvetsning på sina mycket krävande nyckelkomponenter. Så låt ljusets kraft vara med dig – det har visat sig fungera!
Myt 7: ”En handhållen laser är livsfarlig utan automation!”
Svar: Vi har samarbetat med myndigheter om säkerhetsåtgärder och har utvecklat säkerhetsåtgärder som överträffar myndigheternas krav. Detta innebär att handhållna svetsar är säkra att använda även utan automation.
Myt 8: ”Är det här några av era egna forskningsresultat?”
Svar: Naturligtvis inte! Vi har bedrivit forskning om lasersvetsningens styrka och kvalitet i samarbete med olika vetenskapliga universitetsgrupper och externa ackrediterade kontrollorgan. Med andra ord har lasersvetsningens effektivitet och tillförlitlighet studerats ingående i samarbete med olika organ.
Myt 9: ”Men det kostar i alla fall alldeles för mycket!”
Svar: Kostnaden för konstruera en detalj för lasersvetsning betalar tillbaka sig med ett lägre komponentpris på veckor – inte månader eller år. Det gör lasersvetsning till ett mycket kostnadseffektivt alternativ.
Det var de vanligaste myterna! Hittade du någon av de myter du hört om lasersvetsning på listan? Om du behöver mer fakta om vilken typ av delar som lasersvetsning lämpar sig för kan du läsa dem här.