HT Laser selvitti risukeittimen tuotannosta syntyvät ilmastopäästöt

HT Laser Vaasan yksikönpäällikkö Timo Wallius tulilla. Kuva: Joel Ahola, Retkeilymedia Ahola

 

Varustelekan Särmä risukeitin on HT Laserin valmistama suosittu retkeilytuote. HT Laser selvitti ruostumattomasta teräksestä valmistetun risukeittimen ilmastopäästöt. Tietoja tullaan hyödyntämään Varustelekan verkkokaupassa osana asiakkaille tarjottavaa tuoteinformaatiota.

Armeijan ylijäämätuotteita sekä retkeily- ja ulkoilutarvikkeita myyvän Varustelekan ”vastuuttomuustyön” tärkein mittari on hiilijalanjälki. Varusteleka oli kiinnostunut valmistuttamiensa risukeittimien tuotekohtaisista ilmastopäästöistä osana oman tuotantoketjunsa hiilijalanjäljen selvitystä.

”Arvostamme HT Laserin intoa ryhtyä ilmastotoimiin ja selvittää tuotteen päästöt. Laskennan yhteydessä syntyi myös konkreettisia ideoita pakkausmuovin vähentämiseksi ja päästöjen kutistamiseksi, mikä on tietysti laskennan pohjimmainen tavoite”, kertoo Varustelekan vastuuttomuuskoordinaattori Minja Orava.

 

Särmä risukeittimen ilmastopäästöjen jakautuminen. Lähde: Green Carbon Finland

 

Kahden ja puolen kilon ilmastopäästöt

Risukeittimen tuotekohtainen päästölaskenta tehtiin kansainvälisen GHG-protokollan mukaan. Sen tuotti hiilijalanjäljen hallinnan ja kompensoinnin asiantuntija Green Carbon Finland.

Laskenta osoitti, että risukeittimen tuotekohtaiset päästöt ovat yhteensä 2,49 kg hiilidioksidiekvivalenttia.*

Ylivoimaisesti merkittävin päästölähde on tuotteeseen käytetty ruostumaton teräs, josta muodostuu noin 90 % tuotteen päästöistä. HT Laserilla tapahtuvan tuotannon osuus tuotteen ilmastopäästöistä on 8 %. Loput 2 % päästöistä syntyvät raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden kuljetuksista.

”Tuloksiin ei sisältynyt varsinaisia yllätyksiä, sillä raaka-aineiden suuri osuus päästöistä oli meillä tiedossa. Seuraamme mielenkiinnolla eri teräsvalmistajien edistyksellistä ilmastotyötä”, kertoo HT Laserin laadusta ja ympäristöstä vastaava johtoryhmän jäsen Sanna Teiskonen.

”Laskenta kiinnitti huomiomme siihen, että teollisessa tuotannossa käytettävät kaasut ja niiden valmistus voivat olla merkittävä hiilipäästöjen lähde, joskus jopa sähköenergiaa suurempi. Tätä olisi mielenkiintoista tutkia lisää.”

Materiaalitehokkuus on avain tuotteiden ilmastopäästöjen minimointiin. ”Suurin ilmastohyöty saadaan materiaalitehokkaalla suunnittelulla ja valmistuksella. HT Laserin T&K-tiimi on jo vuosien ajan kehittänyt käytännön tapoja tuottaa kestäviä, entistä keveämpiä teräsrakenteita”, Teiskonen jatkaa.

 

Ympäristötyötä yhdessä

Varustelekalle on tärkeää, että tietoa jaetaan avoimesti niin kumppaneille kuin asiakkaille, ja siksi yhdessä tekemistä arvostettiin.

”Mitä enemmän yritykset jakavat tietoa tuotantoketjujensa päästöistä, sitä parempi kokonaiskuva syntyy kunkin toimijan vaikutuksista sekä parantamisen paikoista. Siirtymää kohti vähäpäästöistä liiketoimintaa ei ole mahdollista tehdä yksin. Yhteistyö mahdollistaa myös oppien jakamisen, sillä niitäkin matkan varrella tulee koko ajan väistämättä vastaan,” Varustelekan Minja Orava summaa.

Varustelekan ja päästöasiantuntijoiden kanssa yhteistyössä tehty pilotti tuotti HT Laserille tärkeää tietoa asiakasyritysten ilmastotavoitteista ja niihin liittyvistä tarpeista, tuotekohtaisen päästölaskennan käytännön toteuttamisesta sekä ilmastodatan keräämisestä ja jakamisesta arvoketjussa.

 

 

Varustelekan Särmä risukeittimen päästölaskentaprojektia esiteltiin LOGY ry:n vastuullisuustapahtumassa toukokuussa 2022. Vasemmalta Varustelekan hankintajohtaja Elina Häme, HT Laserin markkinointijohtaja Nea Kontoniemi ja Varustelekan vastuuttomuuskoordinaattori Minja Orava. Kuva: Mirka Airas, LOGY ry

 

Lisätiedot ja yhteydenotot

Nea Kontoniemi
Markkinointijohtaja, HT Laser Oy
p. +358 50 3554 515
nea.kontoniemi(at)htlaser.fi

Minja Orava
Vastuuttomuuskoordinaattori, Varusteleka
p. +358 50 5398 654

 

*Varustelekan Särmä risukeittimen ilmastopäästöt selvitettiin osana DIMECC InDEx-tutkimushanketta, jota rahoitti Business Finland. Projektissa tutkittiin HT Laserin asiakkaiden tarpeita liittyen tuotetason ilmastopäästötietoihin ja datan jakamista yritysten välillä.

Laskennassa huomioitiin risukeittimen valmistuksessa tarvittavat raaka-aineet kuljetuksineen ja ylijäämineen, HT Laserin tuotannossa syntyvät päästöt, HT Laserin kiinteistöjen ylläpito sekä valmiiden tuotteiden pakkaaminen ja kuljetus asiakkaan varastoon. Suurin osa päästölaskennan lähtötiedoista saatiin kerättyä toteutuneen toiminnan ja kulutuksen mukaan, mutta esimerkiksi tehdaskiinteistön lämmityksen päästöt jyvitettiin tuotteelle laskennallisesti.

 

HT Laser Oy yrityksenä

HT Laser on vuonna 1989 perustettu teollisuuden järjestelmätoimittaja ja joustavasti palveleva kumppani. Erikoisosaamistamme ovat kokoonpanot ja komponenttivalmistus sekä tarpeiden mukaan optimoidut ja jalostetut leikkeet. Tarjoamme kokonaisvaltaisesti leikkauksen, särmäyksen, hitsauksen, laserhitsauksen, koneistuksen, 3D-metallitulostuksen, pintakäsittelyn, kokoonpanon ja tuotekehityksen palvelut. Olemme teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa.

HT Laser on asiakasta lähellä. Palvelemme kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa (Jyväskylä, Kaarina, Keuruu, Lappeenranta, Tampere, Tornio, Vaasa, Vieremä), Ruotsissa sekä Puolan Poznanissa. Olemme kasvava perheyritys, vuonna 2021 liikevaihtomme oli 70 miljoonaa euroa. Työllistämme tällä hetkellä yli 400 teknologiateollisuuden ammattilaista.

HT Laserille myönnettiin vuonna 2019 Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto. Kaikkea toimintaamme ohjaavat sertifioidut, ISO:9001- ja ISO:14001 -standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. HT Laser on osa Teiskonen-konsernia.