Laserhitsauksella kustannuskilpailuetua

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Teollisuusuutisissa 31.10.2023. Teksti: Pasi Liimatta

 

HT Laser on tehnyt laserhitsausta jo 1990-luvulta ja teollisessa mittakaavassa lähes 20 vuotta.

– Näihin aikoihin saakka mekin olemme laserhitsanneet ainoastaan CNC-ohjatusti, eli joko roboteilla tai portaaleilla. Tällöin laserhitsauksen aloittaminen vaatii suunnittelupöydän kautta menemistä. Näin ollen hyötyjen täytyy olla kohtuullisen merkittäviä, jotta isoilla keskuksilla kannattaa alkaa hitsata, kuvailee toimitusjohtaja Markus Lehti.

Viime vuosina HT Laser on investoinut käsilaserhitsauskoneisiin, jotka mahdollistavat ihmishitsarille nopean, vakaan ja laadukkaan hitsaustuloksen. Hitsausmenetelmien kirjo ja hyödynnettävyys kasvavat merkittävästi käsilaserkoneiden myötä.

– Käsilasereissa aloituskustannukset ovat huomattavasti pienemmät, kun ammattilainen voi käsivaraisesti ryhtyä hitsaamaan.

– Korkean luokan laserhitsausautomaatioon panostaminen on aina miljoonainvestointi pelkän konekannan osalta. Sen sijaan käsilasermaailmassa investoinnit ovat muutamia kymmeniä tuhansia euroja, eikä kalliita kiinnittimiä tai valmiiksi tehtyjä hitsausohjelmia tarvita. Tätä kautta laserhitsauksen aloituskustannus laskee meille ja asiakkaillemme, Markus Lehti kertoo.

Yleistyvä menetelmä

Laserhitsauksen lämmöntuonti on noin kymmenesosa MAG-hitsauksesta. Laserhitsauksella pystytään esimerkiksi ohuita peltejä liittämään yhteen ilman merkittävää lämpövääntymää.

– Sellaisissa liitoksissa, joissa muilla menetelmillä jouduttaisiin lämpövääntymän takia pätkähitsaamaan, voidaan käsilaserilla vetää saumat kokonaan. Ei jää rakoja, joihin ei saada maalia ja jotka jäisivät alttiiksi korroosiolle, kuvailee tuotekehityspäällikkö Janne Tuominen.

– Käsilaserhitsauksen jälki on oikein hieno. Lisäksi se on käyttäjäystävällinen ja helppo menetelmä. Muihin käsihitsausmenetelmiin verrattuna käsilaser on puolet nopeampi, mistä koituu suuri säästö ja hyöty.

Käsilaserhitsaus täydentää erinomaisesti hitsausmenetelmien skaalaa. Menetelmä yleistyy vauhdilla, mikä Janne Tuomisen mukaan näkyi syyskuussa 2023 järjestetyillä Essenin hitsausmessuilla, alan suurtapahtumassa.

 

Viimeisimpänä HT Laser on investoinut useaan käsilaseriin, joilla pienempien kappaleiden laserhitsaus hoituu näppärästi.

Laserhitsaus sujuvoittaa koko tuotantoprosessia

HT Laserin asiakkaalle laserhitsauksen hyödyntäminen perinteisten menetelmien sijaan tarkoittaa suurempaa kuljetusnopeutta hitsaamiseen, mikä pienentää kustannuksia.

Pienemmästä lämpökuormasta ja lämpövääntymästä aiheutuu hitsauksen jälkeisten työvaiheiden väheneminen. Oikominen ja hiominen jäävät lähes kokonaan pois.

Työvaiheketjut kokonaisuudessaan lyhenevät ja helpottuvat.

– Parhaimmillaan loppukoneistus saadaan kokonaan pois, tai koneistukset voidaan tehdä ennen hitsausta, jolloin käytetään pienempiä työstökeskuksia edullisemmilla tuntihinnoilla, Markus Lehti mainitsee.

Elinkaari- ja ympäristöhyödyt asiakkaan tuotteeseen

Markus Lehti kertoo, että HT Laser on suunnitellut asiakkaiden kanssa rakenteita, joita laserhitsauksen avulla on saatu kevennettyä 30–50 prosenttia.

– Silloin puhutaan jo oleellisista elinkaarihyödyistä sekä rakenteiden suorituskyvyssä että lopputuotteiden energiankulutuksessa.

Laserhitsaus edistää vihreää siirtymää ja ympäristönsuojelua, sillä keveämmät rakenteet asiakkaan lopputuotteessa, esimerkiksi liikkuvassa koneessa, tarkoittavat valmiin koneen pienemmän polttoaineenkulutuksen lisäksi vähäisempää raaka-aineen tarvetta koneen valmistuksessa.

– Hyvä arvio lienee, että peräti 80 % lopputuotteen hiilijalanjäljestä syntyy siihen käytetystä raaka-aineesta, Lehti huomauttaa.

Suurten rakenteiden laserhitsaus onnistuu HT Laserilla portaaleissa, jotka ovat Euroopan mittaluokassa suurimmasta päästä.

HT Laser palvelee suunnittelupöydältä pintakäsittelyyn

HT Laser on täyden palvelun alihankintakonepaja. Kaikki työvaiheet alkaen leikkauksesta ja päättyen kokoonpanoon ja setitykseen – mukaan lukien pulverimaalaukset – löytyvät yhdellä puhelinsoitolla.

HT Laser auttaa asiakkaitaan suunnittelemaan laserhitsausta ja muitakin edistyksellisiä metallin käsittelyn menetelmiä hyödyntäviä ratkaisuja.

– Tarjoamme koulutusta ja käymme paikan päällä antamassa suunnitteluapua tuotekehitykseen. Toimimme avaimet käteen -periaatteella olemalla asiakkaan kanssa läheisessä yhteistyössä projektin alusta loppuun, korostaa Janne Tuominen.

– Toimimme läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Emme halua kikkailla teknologialla, vaan tarjoamme aidon kilpailukykyedun asiakkaillemme, Markus Lehti lisää.

 

Toimitusvarmuutta usealta tehtaalta

HT Laser toimii yhteensä kahdeksalla paikkakunnalla. Hajautettu verkosto lisää resilienssiä yllättäviä tilanteita, kuten konerikkoja, vastaan. Asiakas voi luottaa siihen, että HT Laserilla riittää joka tapauksessa kapasiteettia tilauksen toimittamiseen.

– Tällä hetkellä kaikki tehtaamme pystyvät hitsaamaan itse. Olemme valinneet strategian, jossa pyrimme tekemään mahdollisimman paljon tuotannon työvaiheita oman katon alla. Tässäkin toimintatavassa johtavana ajurina on läpimenoajan minimointi, painottaa Markus Lehti.

HT Laserin tuotantomenetelmät ja suunnitteluratkaisut nostavat asiakkaan tuotteiden kilpailukykyä.

– Autamme asiakkaitamme arjen haasteissa. Eikä kaikki tarjoamamme lisäarvo liity metallitekniikkaan, sillä yksi vahvuutemme on huippuunsa hiotussa logistisessa osaamisessa, Lehti kertoo.

– Pystymme palvelemaan settitoimituksilla tahtiaikaisia tuotantoja. Se tarkoittaa parhaimmillaan sitä, että toimitamme asiakkaan kelloaikaohjattuun jonotuotantoon toimitustunneittain, kolme kertaa päivässä. Asiakkaan tilaukset tulevat meille ERP-integraatioiden kautta.

 

Edelläkävijän on oltava ajan hermolla

Markus Lehti ja Janne Tuominen kertovat, että HT Laser kuuntelee herkällä korvalla, mihin suuntaan asiakkaiden ajatukset ja kehittämistyö ovat menossa.

– Pyrimme vastaamaan asiakkaidemme nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin omassa tuotannossamme. Teimme niin vuosia sitten automaation ja digitalisaation suhteen, ja viime aikoina laserhitsauksen ja metallin 3D-tulostuksen suhteen.

– Tällä hetkellä olemme mukana esimerkiksi VTT:n hankkeessa, jossa kehitetään uusia tekoälyteknologioita robottihitsauksen tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on hitsauslaadun parantaminen koneoppimismalleilla.

 

Lisätietoja laserhitsauspalveluistamme löydät täältä.

 

Oletko kiinnostunut laserhitsauksesta vaihtoehtona perinteisille hitsausmenetelmille? Haluaisitko tietää, olisiko juuri sinun tuotteesi laserhitsattavissa? Ota yhteyttä, niin selvitetään yhdessä.

Myyntijohtaja Timo Hakkarainen, timo.hakkarainen@htlaser.fi, +358 40 7662 633

Tuotekehityspäällikkö Janne Tuominen, janne.tuominen@htlaser.fi, +358 44 7371 029